بیست‌ودومین دوره جام جهانی فوتبال امروز (یکشنبه) در قطر استارت می‌خورد؛ جامی که از روز اهدای میزبانی آن به این کشور دستخوش حوادث مختلف و تحت‌الشعاع جنجال بوده است و هنوز هم حرف و حدیث‌ها و سؤالات فراوانی درباره‌اش وجود دارد؛ از اینکه چرا و چه شد در رقابت با رقیبی قدر مانند آمریکا، سپ بلاتر و همکارانش در فیفا، ماه دسامبر سال 2010 تشخیص دادند کوچکترین کشور حاشیه خلیج فارس شایستگی میزبانی از بزرگترین رویداد فوتبال جهان را دارد تا اینکه چرا این کشور قصد دارد یکی از بسته‌ترین و محافظه‌کارانه‌ترین ادوار تاریخ جام جهانی را با اعمال محدودیت‌های فراوان برای اصحاب رسانه و هواداران برگزار کند.

به هر حال با همه داستان‌ها و شائبه‌هایی که درباره آمدن جام جهانی به یک کشور عربی در حوزه خلیج فارس برای اولین بار در طول تاریخ وجود داشت و با همه تلاش‌ اروپایی‌ها برای گرفتن میزبانی از این کشور به‌بهانه‌‌هایی مختلف ـ از متهم کردن به نقض حقوق بشر در مورد کارگران تا تداخل داشتن آن با تقویم فوتبال باشگاه‌ها ـ فیفا پشت قطر ایستاد تا سرانجام رؤیای برگزاری اولین دوره جام جهانی در خاورمیانه به حقیقت بپیوندد.

این جام از خیلی جهات با 21 دوره قبلی جام متفاوت است که برگزاری آن در فصل پاییز، فواصل کم میان استادیوم‌های محل برگزاری بازی‌ها و شیوه متفاوت برگزاری بازی‌های انتخابی در نتیجه شیوع کرونا تنها گوشه‌ای از آنهاست. این جام، جام خیلی از اولین‌هاست که میزبان کشوری بدون سابقه حضور در جام جهانی تنها یکی از آنهاست، همچنین این جام، جام خیلی از آخرین‌هاست که مهمترین آن آخرین دوره 32تیمی برگزار شدن معتبرترین رویداد ورزشی جهان است. آخرین حضور نیمار، لیونل مسی و احتمالاً کریستیانو رونالدو هم دیگر آخرین‌هایی است که شاید در این جام خواهیم دید.

جام بیست‌و‌دوم که سومین حضور متوالی‌ ایران در جام‌های جهانی نیز هست، از نگاه خیلی‌ها فرصتی برای بازگشت ابرقدرت‌های آمریکای لاتین؛ برزیل یا آرژانتین به قله فوتبال جهان است. آخرین باری که تیمی از آمریکای جنوبی موفق به فتح جام جهانی شد، سال 2002 بود که کافو جام را در ژاپن برای برزیلی‌ها بالای سر برد.

جام جهانی 2022 در کشوری که کوچکترین میزبان تاریخ این رویداد است، امروز با فاصله‌ای نزدیک به دو ساعت پس از افتتاحیه‌اش در دوحه با بازی میان قطر و اکوادور آغاز می‌شود؛ طلسم عدم حضور در جام جهانی برای قطری‌ها سرانجام خواهد شکست. این بازی سرآغاز رویداد یک‌ماهه خواهد بود که پایان آن مشخص خواهد کرد آیا حق با جانی اینفانتینو بود که آن را فراگیرترین و بهترین جام جهانی تاریخ می‌داند یا اروپایی‌هایی که از سال‌ها قبل نسبت به این رویداد بدبین بودند.
 

نظر کاربران فضای مجازی در مورد تیم ملی فوتبال ایران

 

 













































 

خط‌ ونشان برای سه‌شیرها



سیامک خاجی: مدت‌ها فوتبال ایران با نام‌هایی چون علی دایی در دنیا شناخته می‌شد تا اینکه نوبت به سردار آزمون رسید که به‌عنوان ستاره شناخته‌شده تیم ملی ایران خود را مطرح کند. اگرچه هنوز آزمون یکی از خوب‌های فوتبال ایران است اما در ماه‌های اخیر نام مهدی طارمی بیش از هر فوتبالیست ایرانی دیگری در اروپا و دنیای فوتبال مطرح شده است. درخشش این مهاجم ایرانی که کمی دیر به‌عنوان لژیونر راهی پرتغال شد حتی باعث شده تا او در بین بهترین تیم‌های اروپایی هم مشتریانی پیدا کند و هیچ بعید نیست که در نیم‌فصل دوم همین امسال شاهد انتقالش به باشگاهی معتبر باشیم. طارمی به‌قدری روند رو به رشد را به سرعت طی کرده که این روزها یکی از ستاره‌های اصلی و مهم پورتو در لیگ داخلی و همچنین لیگ قهرمانان است و با وجود ستاره‌های زیادی که این تیم از دست داده است سرجیو کونسیسائو با اتکا به درخشش او توانسته تیمش را همچنان به‌عنوان مدعی حفظ کند. طارمی حالا آماده حضور در جام‌جهانی است و رقبای ایران نیز به‌خوبی می‌دانند که اگر لحظه‌ای از این یوز ایرانی غافل شوند، تاوان سنگینی را در مهم‌ترین تورنمنت فوتبالی دنیا خواهند پرداخت. 
 

ستاره ایرانی لیگ پرتغال

مهدی طارمی در پرسپولیس نامی برای خود دست‌وپا کرد و به‌عنوان مهاجمی خوب و گلزن نامش مطرح شد. انتقال به قطر مقدمه حضورش در اروپا بود و سه فصل قبل وقتی به ریوآوه پرتغال پیوست تردیدهایی درباره احتمال موفقیتش در این تیم متوسط وجود داشت. ریوآوه اما با کمک عملکرد فوق‌العاده ستاره ایرانی در پایان فصل در رده پنجم قرار گرفت که در نزدیک به نیم‌قرن اخیر بی‌سابقه بوده است. وقتی در پایان فصل طارمی به پیشنهاد پورتو پاسخ مثبت داد و در پایان همان فصل نیز ریوآوه به دسته پایین‌تر سقوط کرد کاملا مشخص شد که این مهاجم بوشهری چه نقش مهم و تعیین‌کننده‌ای در این تیم در همان مدت کم داشت و در غیاب او آنها حتی توان بقا را نیز نداشتند. حضور در جمع اژدهایان آغاز اوج‌گیری طارمی در فوتبال اروپا بود که این روند مثبت همچنان ادامه دارد و کارلوس کی‌روش، سرمربی تیم ملی ایران امیدوار است فرم خوب او در سه دیدار مرحله مقدماتی جام‌جهانی به کمک او بیاید. 

سایت «90 min» در گزارشی از نخستین دیدار ایران در جام‌جهانی 2022 و رویارویی شاگردان کی‌روش با سه‌شیرها از مهدی طارمی به‌عنوان بازیکنی تاثیرگذار و خطرناک در ترکیب ایران نام برده و می‌نویسد: «کارلوس کی‌روش به فوتبال ایران برگشته تا برای سومین جام‌جهانی روی نیمکت این تیم بنشیند. او حالا باید تیمش را برای رویارویی با شاگردان گرت ساوت‌گیت آماده کند که سخت‌ترین دیدار آنها در این گروه خواهد بود. یکی از مهم‌ترین نفرات این تیم مهدی طارمی است که در سال 2020 راهی پورتو شده و در این مدت همیشه در بین بهترین گلزنان فصل فوتبال پرتغال قرار گرفته است.

او در این جام‌جهانی یکی از بازیکنانی است که انتظار می‌رود بتواند در ترکیب تیم ملی کشورش بدرخشد و به تیمش کمک کند تا راه صعود به مرحله حذفی را طی کند.» طارمی در مرحله انتخابی جام‌جهانی نیز نقش مهمی در صعود ایران داشت و گل‌های سه امتیازی او باعث شد تا تیمی که در آن زمان دراگان اسکوچیچ را روی نیمکت خود می‌دید از کابوس مرحله دوم انتخابی به سلامت عبور کرده و در مرحله سوم صعودی کم‌دردسر و تقریبا راحت را تجربه کند. سایت «اسپورتز‌مول» هم در باره این دیدار و مسابقه حساس عصر دوشنبه نوشته است: «تیم بیستم رنکینگ فیفا احتمالا رقابت نزدیکی با ولز و آمریکا برای دوم شدن در گروه B خواهد داشت.

شاید در این گروه صعود انگلیس تقریبا تضمین‌شده باشد اما ایران یکی از تیم‌هایی است که می‌تواند رقیبی جدی برای دو تیم دیگر این گروه باشد. ایران تاکنون نتوانسته راهی مرحله حذفی جام‌های جهانی شود و در دور گروهی هم فقط دو بار توانسته رقبایش را شکست دهد. آنها در حالی خود را برای دیدار روز دوشنبه آماده می‌کنند که هفته گذشته در دیدرای دوستانه نیکاراگوئه را با یک گل شکست دادند و در آخرین بازی دوستانه خود نیز با دو گل به تونس باختند. این سومین باخت آنها در 22 بازی اخیر بود اما از طرف دیگر در بین تیم‌هایی که حداقل 10 بازی در جام‌های جهانی انجام داده‌اند از نظر آمار گلزنی وضعیت خوبی ندارند و میانگین 0.6 گل در هر بازی را به ثبت رسانده‌اند.

با این حال وظیفه اصلی گلزنی در این جام روی دوش مهدی طارمی خواهد بود. بازیکنی که در پورتو عملکردی عالی داشته و با کمک علیرضا جهانبخش می‌تواند روی دروازه حریفان خطرساز باشد. کی‌روش هم روی گلزنی او حساب ویژه‌ای باز کرده است و امیدوار است این مهاجم گلزن بتواند نخستین صعود ایران به یک‌هشتم نهایی را رقم بزند.»
 

نگرانی انگلیسی‌ها از دفاع و دروازه

رسانه‌های انگلیسی به‌خوبی می‌دانند که خط دفاع و همچنین گلر این تیم می‌توانند پاشنه آشیل سه‌شیرها در راه موفقیت در جام‌جهانی باشند و به همین دلیل نگران شرایط تیم خود هستند. به‌خصوص که در ماه‌های اخیر طارمی نشان داده که در فرم بسیار خوبی قرار دارد و لغزش مدافعان و همچنین جوردن پیکفورد که به احتمال زیاد درون دروازه این تیم قرار خواهد گرفت می‌تواند کار آنها را در بازی افتتاحیه سخت کند. فتح یک تورنمنت بزرگ بدون یک گلر آماده و خوب تقریبا غیرممکن است و در سال‌های اخیر این موضوع بارها ثابت شده است. در 4 دوره آخر جام‌های جهانی هوگو لوریس(2018 با فرانسه)، مانوئل نویر(2014 با آلمان)، ایکر کاسیاس(2010 با اسپانیا) و جیان لوئیجی بوفون(2006 با ایتالیا) گلرهای نامداری بودند که جام قهرمانی را بالای سر بردند و بارها با واکنش‌های خوب خود، تیم‌شان را از شکست نجات دادند. 

پیکفورد هم اگرچه تجربه تورنمنت‌های مهم را با انگلیس در کارنامه دارد اما در دو فصل اخیر در اورتون چندان درخشان کار نکرده و یکی از نگرانی‌های ساوت‌گیت این است که باید به او برای موفقیت در قطر اعتماد کند. اگرچه این گلر 28ساله بارها توانایی‌هایش را نشان داده اما در مجموع گلر مطمئنی نیست و همین موضوع باعث شده تا طارمی با‌ انگیزه زیادی برای مصاف با سه‌شیرها آماده شود. 


مصاحبه دیروز طارمی در حاشیه تمرین تیم ملی نیز مورد توجه رسانه‌های اروپایی و به‌خصوص پرتغالی قرار گرفته است. روزنامه رکورد پرتغال در این باره نوشته است: «مهدی طارمی در قطر حضور دارد تا تیم ملی کشورش را برای حضوری موفق در جام‌جهانی همراهی کند. او روز شنبه در مصاحبه‌ای پاسخگوی خبرنگاران بود که برخی صحبت‌هایش جالب توجه است. طارمی که در تیم باشگاهی‌اش روند خوبی را داشته است امیدوار است در تیم ملی هم همین روند را دنبال کند و درباره اینکه تصور می‌کرد چقدر بتواند در جام‌جهانی موفق بوده و حتی آقای گل شود می‌گوید: «من به‌عنوان یک مهاجم وظیفه‌ام گلزنی است و تلاش می‌کنم بهترین عملکردم را در اینجا داشته باشم.»

او همچنین در پاسخ به این سوال که نقش سرجیو کونسیسائو در پیشرفتش چقدر بوده است، می‌افزاید: «بدون شک او کمک زیادی به من کرده است و نکات زیادی از او آموخته‌ام. دوران حضورم در پورتو برایم بسیار مهم بود چراکه در این تیم به دنیا معرفی شدم.» نکته قابل توجه در این مصاحبه اعتمادبه‌نفس بالای او در پاسخ به سوالی درباره مقایسه‌اش با هری کین، مهاجم گلزن انگلیسی‌ها است که می‌گوید: «نمی‌توانم بگویم کدامیک از ما بازیکن بهتری هستیم اما فقط می‌توانم به این اشاره کنم که تیم ما یکدل و متحد برای موفقیت در جام‌جهانی تلاش خواهد کرد.»

او که سه‌سال‌ونیم از حضورش در فوتبال پرتغال می‌گذرد برای تیم ملی این کشور آرزوی موفقیت کرده و این تیم را دومین تیم محبوبش در این تورنمنت پس از ایران می‌نامد. مهاجم ایرانی پورتو همچنین درباره احتمال حضورش در باشگاهی بزرگ‌تر نیز گفته است که از حضور در پورتو راضی و خوشحال است اما باید دید پس از جام‌جهانی چه پیش خواهد آمد. این پاسخ نشان می‌دهد که او ممکن است در ژانویه این تیم پرتغالی را ترک کرده و راهی یکی از 5 لیگ معتبر اروپایی شود.»

یکی از نگرانی‌های انگلیسی‌ها برای حضور در قطر گرمای هوا در این کشور است که حتی در این موقع از سال هم برای بازیکنان مشکل‌ساز است اما طارمی که متولد بوشهر است و به بازی در این شرایط آب‌وهوایی عادت دارد و همچنین یک فصل‌ونیم هم در الغرافه بازی کرده و با فضای فوتبال قطر و ورزشگاه‌های این کشور نیز به‌خوبی آشناست می‌تواند از این مزیت به‌خوبی به نفع خود استفاده کرده و جام‌جهانی خوبی را برای خود و تیم ملی ایران رقم بزند.

طارمی در این فصل لیگ پرتغال در 13 بازی 6 گل و 5 پاس گل داشته که او را در میان تاثیرگذارترین بازیکنان این فصل قرار داده است. به این ترتیب این مهاجم 30 ساله اگرچه تیمش کمی از کورس قهرمانی عقب افتاده و به نظر می‌رسد کار سختی برای رقابت با بنفیکای آماده دارد اما از نظر فردی در شرایط بسیار خوبی قرار دارد و شاید اگر در پورتو ماندنی شود حتی عنوان آقای‌گلی لیگ را نیز به دست آورده و در تابستان در شرایطی به مراتب بهتر راهی باشگاه بعدی‌اش شود. 
 

شکارچی شیر، دندان مار

رک و روراست اگر شما سرمربی تیم ملی انگلیس باشید، نخستین نگرانی‌تان کدام بازیکن است؟ پاسخش قطعا اسمی غیر از مهدی طارمی نیست و نخواهد بود. نه اینکه دیگر بازیکنان تیم ملی به حساب نیایند که اتفاقا برعکس. آنها هر کدام در جای خود مهم و حیاتی و دوست‌داشتنی و ارزشمندند و دم‌شان هم گرم. بحثی نیست. دندان ترسناک مار اما از نظر بریتیش‌ها مهدی طارمی است.

اینکه ما با دفاع و ضدحمله از انگلیس امتیاز بگیریم که اصلا عجیب نیست و قطعا روشی غیر از این نخواهیم داشت. قصه اما آنجاست که این تیم دفاع و ضدحمله، باید یک شکارچی بی‌رحم و ماهر در نوک خط حمله خود داشته باشد که بتواند در لحظه حساس، ضربه نهایی را وارد کند و او طارمی خواهد بود. زهردارترین مهاجم نوک ایران... مردی که در پورتو خطوط دفاعی بی‌شماری را به خاک و خون کشانده و همین حالا نیمی از باشگاه‌های اروپایی و انگلیسی، به جذب او در همین نیم فصل فکر می‌کنند.

همین یکی دو ماه قبل بود که آمار طارمی در بازی‌هایش با پورتو اعلام شد. در 100 بازی 53 گل زده، 28 پاس گل داده و چهار جام قهرمانی را بالای سر برده. آمار گلزنی‌هایش در سال 2022 آنقدر بالا بوده که با زدن 26 گل به صورت مشترک با بازیکنانی مثل نیمار در رده سیزدهم گلزنان برتر جهان جای گرفته! خودتان حساب کنید که انگلیسی‌ها برای مقابله با او، چه اضطرابی دارند. تاکید می‌کنم ما با مهاجمی طرفیم که نیمی از استعدادیاب‌ها و مدیران ورزشی باشگاه‌های اروپایی، او را به واچ‌لیست خود در قطر اضافه کرده‌اند تا بعد از درخشش قابل پیش‌بینی‌اش، باب مذاکره با پورتو را باز کنند.

به این ترتیب، شاید بیشتر از همیشه درک کنید که چرا فضای مجازی این روزها آکنده از توهین به او و دیگر نفرات کلیدی تیم ملی است! مهدی طارمی شکارچی بزرگی است که امیدواریم در جام‌جهانی به انگلیس و دیگر تیم‌های حاضر در مسابقات گل بزند. او تجربه یک جام‌جهانی دیگر و رویارویی با مدافعان برتر دنیا را دارد و قطعا می‌داند که این بار باید از فرصت‌هایش بهتر استفاده کند. شکی نیست که در بین هواداران تیم ملی فوتبال ایران _ آنها که عملا و علنا برای تیم‌های رقیب بوسه نمی‌فرستند و آرزوی شکست نمایندگان وطن را ندارند _ او امید شماره یک گلزنی در این مسابقات خواهد بود. تا امروز نداشته‌ایم که مهاجمان ایران در جام‌جهانی دو گل بزنند.

شاید طارمی این شانس را داشته باشند که در هر بازی یک بار دروازه حریفان را باز کند و این رکورد را به نام خودش ثبت کند. او بیش از هر مهاجم دیگری در تاریخ جام‌جهانی به چنین رکوردی می‌تواند نزدیک باشد. علی دایی در 98 نمی‌توانست. ما تیم محتاطی بودیم که بعد از 20 سال وارد جام‌جهانی شده بودیم، شخصیت بین‌المللی نداشتیم و تازه مشغول بازگشت به فوتبال جهان بودیم. در 2006 هم که نیمی از تیم ملی شامل خود دایی، مصدوم بودند و از اوج به دور.

طارمی اما هم آماده است، هم مشکلی برای درخشش ندارد، هم کل تیم پشت او هستند و هم اینکه با درخشان‌ترین سابقه ممکن به این مسابقات آمده. یکی از مهاجمان برتر سال 2022! طارمی، بچه جنوب، فرزند بوشهر، زاده خلیج‌فارس، فاتح دروازه‌های اروپا، بزرگ‌ترین امید ما برای گل زدن در قطر است. تماشاگران کشورمان قطعا منتظرند تا او برایشان گلزنی کند. او، جهانبخش، سردار یا بقیه نفرات، همه برای ما عزیزند اما گلزنی طارمی طعم دیگری دارد. یادمان باشد. تنها ایران چشم انتظار گلزنی او نیست. نیمی از اروپا به دنبال اویند. /فرهیختگان
 

بازگشت فوتبال به خانه تمدن

 

شروین طاهری / دوحه: بزرگ‌ترین رویداد جهانی‌سازی شده بشر مدرن، امشب در منطقه‌ای افتتاح می‌شود که گهواره تمدن بشری بوده است. ساعت 19:30 (به وقت تهران) جام‌جهانی 2022، بیست‌ودومین ابررویداد فوتبال، پس از یک مراسم افتتاحیه نمادین در ورزشگاه «البیت» دوحه با دیدار ۲ تیم قطر و اکوادور از گروه اول آغاز می‌شود. طبق آخرین برآوردها، چشم دست‌کم 3‌میلیارد نفر از اهالی کره زمین امشب به ورزشگاهی 60 هزار نفری دوخته شده که در فاصله تنها 170 کیلومتری از سیراف، بندر باستانی فلات ایران بر ساحل شمالی خلیج‌فارس قرار گرفته است؛ آوردگاهی ورزشی در جنوب دوحه اما دربر‌دارنده نمادهایی فراورزشی، چنانکه هم نام و هم طراحی‌اش را از قدیمی‌ترین واژه شناخته‌شده مرتبط با تمدن بشری گرفته است؛ واژه آرامی «بیت» به معنای خانه که سابقه کتابتی 5 هزار ساله در تمدن‌های باستان منطقه هلال خصیب (بین‌النهرین، شامات، فلات ایران و سواحل خلیج‌فارس) داشته است. 

در ماه‌ها و هفته‌های اخیر، رسانه‌های بین‌المللی به طور مداوم این عبارت را تکرار کرده‌اند که جام‌جهانی فوتبال برای نخستین بار در عمر 92 ساله‌اش در یک کشور اسلامی و عربی برگزار می‌شود اما همواره از اشاره به واقعیت فوق اکراه داشته‌اند که فوتبال به خانه زادگاه تمدن بازگشته است؛ نکته‌ای که به نظر می‌رسد به‌رغم تمام تفاوت‌های خاص این دوره از جام با ادوار قبلی، خاطر غربی‌ها را می‌آزارد. گویی با آنکه پدیده ورزش جهانی و گل سرسبد آن جام‌جهانی فوتبال، مولود مدرنیته است اما حتی اربابان مدرنیته خود از محک خوردن این پدیده در منطقه زادگاه تمدن بشری دچار واهمه شده‌اند، حتی اگر تمام ملزومات برگزاری این رویداد محبوب سرمایه‌داری جهانی در شبه‌جزیره کوچکی در جنوب خلیج‌فارس که حکم منبع سوختش را دارد، از سوی غرب و متحدانش تامین شده باشد. سرسپردگان مکتب سرمایه‌داری که هر متاعی را قابل خرید و فروش می‌دانند، به قطر 2022 که می‌رسند، خرید یک رویداد بین‌المللی ابرورزشی با همه شکوهش را بر اهالی خلیج‌فارس حرام می‌شمارند. 

باید پرسید چرا به مدت نزدیک به یک قرن، میزبانی هیچ یک از 21 دوره قبلی جام‌جهانی فوتبال و همچنین هیچ یک از ده‌ها دوره المپیک‌های تابستانی و زمستانی به هیچ کشوری در منطقه گهواره تمدن از ساحل نیل در مصر گرفته تا شبه‌قاره هندوستان و از قفقاز و آسیای میانه گرفته تا اقیانوس هند سپرده نشده است؟ حتی حالا که هند در حال تبدیل‌شدن به یک قطب اقتصادی اصلی در جهان است، ترکیه و عربستان جزو جی 20 (گروه 20 اقتصاد بزرگ دنیا) هستند، امارات تبدیل به قطب تجارت و توریسم بین‌المللی شده و مصر همچنان کانون فرهنگی - تاریخی برای اعراب، مسلمانان و دوستداران فرهنگ و تاریخ در سراسر جهان است. البته از آنجا که این پرسشی است در چارچوب خود مدرنیته غرب‌نهاد، به هزار و یک دلیل که خودمان بهتر می‌دانیم، فعلا اشاره‌ای به ایران، قطب اصلی تمدن منطقه نمی‌کنیم خصوصا از آن روی که ایران کانون انقلابی اسلامی است که سلطه غربی را با همه نمادهایش از جمله ابررویدادهای ورزشی مدرن به چالش می‌کشد. 

فوبیایی که این روزها در لشکر رسانه‌ای، لیبرال و دگرباش غربی نسبت به ویژگی‌های برگزاری نخستین جام‌جهانی در قلمروی اسلامی- عربی دیده می‌شود، تالی همان نگاه استعماری است که به خوار شمردن ما و همسایگان و هم‌میراثان ما عادت کرده‌اند. مشکل‌شان فقط با خود عرب خلیجی که به قول رسانه‌های انگلیسی‌زبان تا 5 دهه پیش با پای برهنه به ملاحی و ماهیگیری و صید مروارید اشتغال داشته نیست، بلکه غربی‌ها آن قطری‌های متخصص ایرانی، عمانی، هندی و پاکی‌تباری را هم که در راه تدارک میزبانی این رویداد بزرگ به خاندان آل‌ثانی کمک کرده‌اند تحقیر می‌کنند. حتی انتخاب چفیه خاص قطری که خود یک پوشش تاریخی منطقه ما است به عنوان نماد این دوره جام، با تحقیر غربی‌ها مواجه شد، نشان به آن نشان که این نزدیک‌ترین نماد به تاریخ تمدن در 15 دوره اخیر رقابت‌ها (از جام‌جهانی 1966 انگلیس که طراحی نماد باب شد) بوده است. 

البته دولت قطر از همان 12 سال پیش که توسط هیات اجرایی وقت فیفا به عنوان میزبان جام‌جهانی 2022 برگزیده شد، توسط غربی‌ها به عنوان کوچک‌ترین میزبان جام و شبه‌جزیره‌ای بیابانی و بدوی که هیچ چیز جز گاز ندارد مورد تحقیر قرار می‌گرفت. بماند که همان زمان قطر، شبکه الجزیره را داشت که از بسیاری جهات، نخستین رسانه بین‌المللی مستقل از رسانه‌های شرکتی غرب و متحدان عبری و عربی‌اش در منطقه بود. حتی پیش از آنکه بهانه‌هایی همچون شرایط غیرانسانی کارگران پروژه‌های زیرساختی جام‌جهانی در قطر و بعدتر برگزاری رقابت‌هایی تابستانی در فصل زمستان، ممنوعیت تبلیغات دگرباشان جنسی، سوءاستفاده از فضای جام برای برپایی کارزارهای سیاسی علیه کشورهای مستقل عضو فیفا و سازمان ملل و در نهایت منع مصرف مشروبات الکلی در محیط مسابقات جام 2022 را به دست رسانه‌های شرکتی عمدتا اروپایی و آمریکایی برای تخریب برگزارکنندگان قطری بیندازد. 

فیفا

نامه اخطار رئیس فیفا، جانی اینفانتینو درباره سیاسی‌کاری فدراسیون‌های 32 کشور حاضر در جام بیست‌ودوم بویژه به منزله اتمام حجت با اروپایی‌ها بود. او نیمه اول آبان‌ماه در اوج روزهایی که شایعه کثیف حذف جمهوری اسلامی ایران توسط رسانه‌های انگلیسی و آمریکایی منتشر می‌شد- کارزاری که به‌منزله نقض رسمی قوانین فیفا برای جلوگیری از دخالت سیاست در روند و نتایج فوتبال توسط ۲ کشور هم‌گروه ایران در جام‌جهانی قطر بود -شرکت‌کنندگان در جام‌جهانی پیش رو را به پرهیز از سیاسی کردن فوتبال فراخواند و از آنها خواست در تورنمنت قطر تنها روی فوتبال تمرکز کنند و اجازه ندهند این ورزش به نبردهای ایدئولوژیک یا سیاسی کشیده شود. این دقیقا به منزله خلع سلاح غربی‌ها بود. 

حال رئیس سوییسی- ایتالیایی در آستانه افتتاح نخستین جام‌جهانی در اقلیم اسلامی، خود با برگزارکنندگان همراه شده و منتقدان را به چالش می‌کشد. او برای دفاع در مقابل سیل هجمه‌ها و ابهامات درباره شرایط میزبانی قطر، این بار بهترین دفاع را حمله دیده است. اینفانتینو در نخستین کنفرانس خبری ویژه مدیریت فیفا پیش از دیدار افتتاحیه روز یکشنبه در مقابل رسانه‌ها قرار گرفت و با دفاع قاطع از میزبان، اعلام کرد غرب در موقعیتی نیست که بتواند درس اخلاق به این کشور خلیج‌فارس بدهد. مطابق انتظار در این نشست خبری هم بیشتر سوالات از رئیس فیفا حول رفتار قطر با کارگران مهاجر و دگرباشان جنسی متمرکز شده بود. 

اما اینفانتینو در یک سخنرانی، اروپایی‌های حمله‌برنده به جام‌جهانی را به کسانی تشبیه کرد که در خانه‌های شیشه‌ای نشسته و سنگ پرتاب می‌کنند. طرفه آنکه این شخصیت اروپایی، خود دل پری از ظلم تاریخی اروپا و غرب نسبت به سایر مردم جهان داشت. او گفت: «ما درس‌های بسیاری از برخی اروپایی‌ها و از جهان غرب گرفته‌ایم. من فکر می‌کنم برای کاری که ما اروپایی‌ها در 3000 سال گذشته در سراسر جهان انجام داده‌ایم، باید برای 3000 سال آینده، پیش از آنکه به مردم درس‌ اخلاق بدهیم، عذرخواهی کنیم. 

دیروز در دوحه، اینفانتینو که سال 2016 هدایت فیفا را بر عهده گرفت و بر جام 2018 روسیه نظارت داشت، سخنان خود را با این جمله آغاز کرد: «امروز احساسات بسیار قوی‌ای دارم. امروز احساس می‌کنم قطری هستم. امروز احساس عرب بودن می‌کنم. امروز احساس می‌کنم آفریقایی هستم. امروز احساس ناتوانی می‌کنم. امروز احساس می‌کنم [مثل] یک کارگر مهاجر... البته من قطری نیستم، عرب نیستم، آفریقایی نیستم، همجنسگرا نیستم، من معلول نیستم. من واقعاً یک کارگر مهاجر نیستم. اما من این حس را دوست دارم چون می‌دانم تبعیض و مورد آزار و اذیت قرار گرفتن به عنوان یک خارجی در یک کشور خارجی به چه معناست».

رئیس فیفا از دوران کودکی خود در سوییس به عنوان پسر یک کارگر مهاجر ایتالیایی صحبت کرد و گفت: «در کودکی مورد آزار و اذیت قرار می‌گرفتم. چون موهای قرمز و کک و مک داشتم، مورد آزار و اذیت قرار می‌گرفتم، به‌علاوه ایتالیایی بودم، تصورش را بکنید! بعدش چه کاری می‌کنید؟ شما سعی می‌کنید درگیر شوید، دوست پیدا کنید... این کاری است که ما باید انجام دهیم».

او با اشاره به اینکه یک میلیارد فرد ناتوان از جهات مختلف در جهان وجود دارد، به اروپایی‌ها هشدار داد به جای حمله به میزبان جام، برای رسیدگی به وضعیت مهاجران خود، مسؤولیت‌پذیر باشند. اینفانتینو ادامه داد: «این درس اخلاق(غرب) یک‌طرفه است، فقط ریاکاری است». او در نهایت در مقابل سوالات درباره ممنوعیت فروش آبجو در 8 ورزشگاه میزبان جام‌جهانی 2022 اعلام کرد این یک تصمیم مشترک بوده است. با این حال به اروپایی‌ها کنایه زد: «شخصا فکر می‌کنم برای سه ساعت در روز اگر نتوانید آبجو بنوشید، زنده خواهید ماند. قوانین مشابهی در فرانسه، اسپانیا و اسکاتلند، جایی که هیچ آبجویی در استادیوم‌ها مجاز نیست وجود دارد».

پیام اینفانتینو منعکس‌کننده پیام میزبانان قطری است که استدلال می‌کنند بسیاری از انتقاداتی که به آنها وارد می‌شود با نژادپرستی از سوی غربی‌ها هم‌مرز است. او در پایان درباره کارزار سیاسی غربی‌ها علیه جام بیست‌ودوم گفت: «برای ما روشن شده که این کارزار ادامه دارد، گسترش می‌یابد و شامل موضوعات ساختگی و استانداردهای دوگانه می‌شود تا جایی که به حدی از خشونت رسید که متأسفانه سؤالات زیادی را درباره دلایل و انگیزه‌های واقعی پشت این کازار ایجاد کرد».
 

کلینزمن: جام جهانی قطر فوق‌العاده می‌شود

یکی از محبوب‌ترین اسطوره‌های جام‌جهانی فوتبال نگاه مثبتی درباره میزبانی قطر از جام بیست‌ودوم دارد. او کسی نیست جز یورگن کلینزمن، ستاره مانشافت در ۳ دوره جام‌جهانی (1994،1990 و 1998). او با آلمان بکن‌بائر فاتح جام 90 ایتالیا شد و در جام 98 فرانسه نیز یکی از ۲ گل ژرمن‌ها را مقابل تیم‌ ملی ایران به ثمر رساند. یوگی همچنین نامی بزرگ در مربیگری فوتبال دارد و به عنوان یکی از بنیانگذاران سبک مدرن آموزشی و مربیگری فوتبال که حالا توسط فیفا در حال گسترش است شناخته می‌شود. او با تیم‌ ملی آلمان به مقام سوم جام‌جهانی خانگی کشورش در سال 2006 رسید. همچنین تیم‌ ملی آمریکا را در جام‌جهانی برزیل 2014 هدایت کرد و به عنوان سرمربی روی نیمکت بایرن‌مونیخ و هرتا برلین نشست. 

در حالی که چند تن از مهم‌ترین چهره‌های مربیگری آلمان و اروپا به انتقاد از مسائل حقوق بشری در جریان آماده‌سازی قطر برای جام‌جهانی 2022 پرداخته‌اند، این چهره شاخص 58 ساله فوتبال که خود از بیش از ۳ دهه پیش یکی از پیشگامان مستطیل سبز در زمینه توجه به مسائل حقوق بشری برشمرده می‌شود، به ژست حقوق بشری اخیر غربی‌ها بی‌اعتناست. نشریه آرژانتینی اوله به نقل از کلینزمن نوشته که او پیش‌بینی کرده جام‌جهانی خوبی را انتظار می‌کشد بویژه برای تیم‌ ملی آلمان.

او می‌گوید:«بحث درباره قطر باید خیلی زودتر انجام می‌شد. اکنون باید به قطر فرصت داد خود را نشان دهد. آنها شایسته آن هستند و این نخستین ‌بار است که یک جام‌جهانی در منطقه خاورمیانه برگزار می‌شود. امکانات ورزشگاه‌ها در شرایط خیلی خوبی است و من مطمئنم بازی‌ها در شرایط خوبی برگزار می‌شود. من مطمئنم در جام‌جهانی شرایط خیلی خوبی حکمفرما خواهد بود». یوگی تیم‌ ملی آلمان را در بدترین روزهایش همچنان صاحب پتانسیل کسب عنوان قهرمانی این دوره می‌داند و فرانسه، اسپانیا، انگلیس و پرتغال را نیز جزو مدعیان اروپایی جام برمی‌شمارد، اگر چه اعتقاد دارد در قطر، برزیل و آرژانتین مدعیان اصلی هستند.